Een duurzame wereld kan alleen met lokale en natuurlijke producten

MARIA ÅKERBERG streeft naar huidverzorgingsproducten die niet schadelijk zijn voor het lichaam of de planeet. In de eigen fabriek aan de Zweedse westkust wordt met elk natuurlijk product stap voor stap aan een betere wereld gewerkt. De natuurlijke mineralen en ingrediënten komen rechtstreeks van de telers, met een voorkeur voor lokale leveranciers. De verbondenheid met de regio en de waarden die hier zijn ontstaan, vormen een groot deel van de kracht en het succes van MARIA ÅKERBERG. Zorg dragen voor de planeet is vanaf het begin een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden, lang voordat duurzaamheid een modewoord werd.

Geen ruimte voor onzin

Elke dag opnieuw krijgt ons lichaam te maken met 500 chemicaliën en schadelijke stoffen en onze huid absorbeert 60% van wat we erop smeren. Het inzicht in de manier waarop de inhoud van huidverzorgingsproducten ons en onze planeet beïnvloedt is de basis geweest voor het bedrijf. Wij zien het als onze missie om consumenten van meer kennis te voorzien, ze meer bewust te laten worden van wat ze gebruiken en daar met een kritische blik naar te kijken. Een bewuste consument koopt niet zomaar iets, en daardoor zal de rest van onze branche zich gedwongen zien om aan de vraag naar pure huidverzorging te voordoen. MARIA ÅKERBERG is altijd transparant over alle ingrediënten in onze producten. Toen wij in 1995 begonnen waren volledige ingrediëntenlijsten nog lang niet verplicht, maar voor ons was het ook toen al niet meer dan logisch om duidelijk te zijn over alle ingrediënten die we gebruiken. Dit heeft MARIA ÅKERBERG tot pioniers op het gebied van natuurlijke huidverzorging gemaakt.

Alleen ingrediënten uit de natuur

MARIA ÅKERBERG gelooft in natuurlijke mineralen en pure ingrediënten uit de plantenwereld die de huid voorzien van alle benodigde voedingsstoffen om gezond en mooi te blijven. Synthetische ingrediënten drogen de huid uit, missen essentiële vetzuren, vitaminen en antioxidanten, zijn moeilijk afbreekbaar in de natuur en worden opgeslagen in dieren en mensen. Daarom bevatten onze producten geen chemische verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen of weekmakers. In plaats daarvan maken we gebruik van verschillende hernieuwbare soorten plantaardige olie, zoals koud geperste plantaardige en etherische oliën, die tevens bijdragen aan duurzamer gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Chemische geurstoffen worden vermeden; in plaats daarvan kiezen ze voor etherische oliën, de natuurlijke geurstoffen zelf. Ook gebruiken we geen kunstmatige kleurstoffen; de kleur van onze producten komt van de ingrediënten zelf. We zijn toegewijd aan dierenwelzijn en daarom gebruiken wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke ingrediënten. Bijen worden beschouwd als een cruciaal onderdeel van het ecosysteem, waardoor gekozen is om bijenwas en honing in sommige producten te gebruiken.

Het water dat wordt gebruikt in de producten, Aqua Purificata genaamd, is afkomstig uit het Lygnernmeer, niet ver van het hoofdkantoor in Frillesås. Dit water wordt gefilterd door de 13.000 jaar oude eindmorene Fjärås Bräcka en behoort daardoor tot de zuiverste wateren van Zweden.

Hergebruik van afval

Bij MARIA ÅKERBERG wordt er actief gestreefd naar hergebruik van afval. Primair wordt afval naar recycling geleid, terwijl ander afval wordt ingezet voor energieproductie. Op deze manier wordt afval omgezet in elektriciteit en warmte.

Alle lege verpakkingen van MARIA ÅKERBERG kunnen gerecycled worden! Het is essentieel dat alle verpakkingen gerecycled of verbrand worden en niet in de natuur belanden. Bewust hebben ze ervoor gekozen geen afbreekbare additieven in hun plastic te gebruiken. Zelfs één plastic zak met additieven kan funest zijn voor een hele partij ingezameld plastic.

Drukwerk gemaakt van milieuvriendelijk papier

MARIA ÅKERBERG streeft ernaar hun milieubelasting te verminderen door gebruik te maken van milieuvriendelijk papier voor al drukwerk. Hun golfkarton bestaat uit gerecycled materiaal, terwijl het overige karton wordt geproduceerd uit lokale, nieuwe vezels afkomstig uit Zweedse bossen. Door papier te recyclen, helpen ze de behoefte aan het kappen van nieuwe bomen te verminderen, terwijl gerecycled papier een waardevolle grondstof vormt en een aanvulling vormt op vers geoogste vezels uit het bos. Papiervezels kunnen vijf tot zeven keer worden hergebruikt voordat ze niet langer geschikt zijn.

Verpakkingen net zo natuurlijk als de inhoud!

De bedreiging van milieuvervuilende emissies neemt MARIA ÅKERBERG erg serieus. Om hun koolstofuitstoot tot een minimum te beperken, hebben we gloednieuwe, natuurlijke plastic flessen ontwikkeld die gemaakt zijn van 100% plantaardig materiaal uit suikerriet. Ons bioplastic is volledig biogebaseerd en bindt vier keer meer koolstofdioxide dan conventioneel plastic. Wanneer onze verpakkingen worden verbrand, komt water en kooldioxide vrij, stoffen die suikerriet nodig heeft om te groeien. Daarnaast gebruikt het productieproces van het bioplastic ook kooldioxide, waardoor het proces koolstofneutraal is en er zelfs meer koolstofdioxide wordt opgenomen dan er wordt uitgestoten. Witte klei geeft de verpakkingen hun kleur en ze kunnen gerecycled worden bij het plastic afval.

Lokale leveranciers

MARIA ÅKERBERG geeft altijd de voorkeur aan lokale leveranciers om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Onze tubes en flessen van bioplastic uit suikerriet worden geproduceerd in Ullared en Hjo, niet ver van onze fabriek in Frillesås. Ook de houders voor de flessen worden op een steenworp afstand van de fabriek geproduceerd. Bovendien wordt ons karton gemaakt van nieuwe vezels uit Zweedse bossen.

Lees hier meer