Wat is rosacea?

Biologische producten die helpen om de huid in goede conditie te houden

Rosacea is een huidziekte, een ontstekingsreactie die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Waarom en hoe de ziekte ontstaat, is nog steeds onduidelijk. Gedacht wordt aan mechanismen die het functioneren van de bloedvaatjes in de gezichtshuid regelen en die op een of andere manier de ontsteking uitlokken.

De ziekte ontwikkelt zich geleidelijk en er kunnen meerdere aparte of gecombineerde symptomen optreden. Wat het meest voorkomt is een warm gevoel in de huid, blijvende roodheid, een gevoelige huid en zichtbare bloedvaten. Er kunnen ook kleine rode bultjes ontstaan en puistjes. Rosacea wordt daardoor nogal eens verward met acné of seborroïsch eczeem. Het verschil is dat er bij rosacea geen sprake is van mee-eters, wat bij acné wel normaal is. Een ander kenmerk is dat rosacea zich ontwikkelt op de centrale delen van het gezicht, dat wil zeggen wangen, neus, kin en voorhoofd, terwijl acné overal kan zitten.

Zonder behandeling kan rosacea leiden tot rhinophyma, een opgezette en knobbelige neus die flink groter wordt als gevolg van groeiende talgklieren.

Ongeveer 10% van de volwassen bevolking heeft te maken met rosacea. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30–40 jaar van Noordwest Europese afkomst. Neem bij een vermoeden van rosacea contact op met een dermatoloog voor een diagnose. Medicijnen (tetracyclinen/antibiotica) die je eventueel hiervoor krijgt zijn prima te combineren met onze producten. Vermindering met behulp van natuurlijke huidverzorgingHuidverzorging van MARIA ÅKERBERG is prima te gebruiken om de huid te versterken en de klachten te verminderen. De producten houden de huid soepel, zacht en gehydrateerd om te voorkomen dat er plekken ontstaan bij een opleving. Een dagelijkse huidverzorgingsroutine met voor jou geselecteerde producten creëert de juiste omstandigheden om de huid te versterken en te verzorgen, of je nou wel of niet een huidaandoening hebt waarvoor je geneesmiddelen gebruikt. Dat is wat MARIA ÅKERBERG voor ogen heeft. Onze producten bevatten uitsluitend natuurlijke grondstoffen die de natuurlijke functies van de huid niet tegenwerken, maar met de huid samenwerken. De natuurlijke ingrediënten worden eenvoudig opgenomen door de huid en zijn van invloed op het onderliggende weefsel. We willen de huid versterken, maar dan wel voor de lange termijn en op een natuurlijke manier, en niet door alleen de problemen eventjes te verlichten.

De volgende dingen moet je zien te vermijden

Alle dingen waardoor de doorbloeding van de bloedvaten richting de gezichtshuid toeneemt kunnen leiden tot een verergering van de rosacea. Voorbeelden daarvan zijn sterk gekruid eten, hete dranken, zon, warmte, kou, irriterende chemische stoffen (soms ook gewone huidcrèmes), alcohol en stress. Aanbevolen wordt om ook melk, suiker en witte bloem te vermijden.Bij sommige patiënten met rosacea kunnen de verslechteringsfactoren ook helemaal ontbreken. Wel moeten ze altijd voorzichtig zijn met overdreven zonnen, omdat rosacea hierdoor altijd verergert.Het gebruik van sterke cortisoncrèmes op het gezicht kan rosacea veroorzaken. Alles wat de snel geïrriteerde en snel rood wordende huid kan irriteren, zoals bijvoorbeeld sterke zeep, moet worden vermeden.

Aanbevolen producten

Rosacea kan zich voordoen bij verschillende huidtypen. Houd bij het kiezen van je huidverzorging daarom wel altijd rekening met je eigen huidtype. Maak een afspraak bij een van onze schoonheidsspecialisten voor advies bij het kiezen van producten die bij jouw huidtype passen.

Al onze gezichtsproducten kunnen prima worden gebruikt, met uitzondering van de meest actieve producten: (FACE LOTION SUPPLEMENT, NIGHT BALM, ROYAL FACIAL OIL SUPPLEMENT en FOAMING WASH CLEARING).

Voorbeelden van producten geschikt voor de gevoelige huid:
 • Reiniging: CLEANSING CLAY
 • Gezichtswater: NEROLI FRESHENER
 • Serum: SERUM ANTIROUGE
 • Olie: COLD PRESSED JOJOBA OIL
 • Crème: FACE PROTECTION
 • Balsem: FACE BALM
 • Peeling: AHA & JOJOBA PEELING
 • Gezichtsmasker: FACE MASK CLEARING
 • Onze reinigende kuur AT HOME TREATMENT CLEARING wordt aanbevolen bij aanvallen van rosacea. Bij de kuur worden AHA & Jojoba Peeling en Face Mask Clearing gebruikt (zie hieronder).

Je dagelijkse huidverzorgingsroutine

Dagverzorging
 1. Was eerst je handen.
 2. Reinig vervolgens je gezicht met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype.
 3. Spoel af en droog de huid.
 4. Spray Freshener op het gezicht.
 5. Breng oogcrème aan en eventueel serum en/of olie plus een dagcrème en/of balsem.
 6. Gebruik je make-up? Kies bij deze stap dan passende tinten uit onze huidverzorgende make-up.
Nachtverzorging
 1. Huid reinigen (stappen 1–4 links)
 2. Oogcrème aanbrengen, eventueel serum en/of olie plus nachtcrème en/of balsem.
De reinigende kuur 2 keer per week
 1. Een dunne laag AHA & Jojoba Peeling aanbrengen en één minuut exfoliëren. Laat de huid vervolgens de peeling in zich opnemen.
 2. Breng daarna Face Mask Clearing over de peeling aan en laat die minimaal 20 minuten inwerken – of de hele nacht. Vervolgens afspoelen.

Bron: MARIA ÅKERBERG Deepskin Organics